New Science byter lista och ansluter sig till First North

Styrelsen i New Science har beslutat att företaget skall avregistreras från NGM Equity och istället registrera sig på handelsplatsen First North som drivs av Stockholmsbörsen.

Första handelsdag på First North är tisdagen den 4 juli.

New Science är ett företag inriktat på att dels till 100 % förvärva små och medelstora svenska familjeägda företag inom life science området (medtech, pharma och biotech) som bland annat står inför generationsskiften och dels att gå in som minoritetsdelägare i mycket tidiga forsknings– och utvecklingsföretag inom life science området. För närvarande har vi förvärvat två bolag (IM-Medico och Quickels Systems) och ett tredje är mycket nära förestående (Avsiktsförklaring är tecknat med DunMedic) inom affärsområdet helägda rörelsedrivande företag. New Science har sedan starten dessutom investerat i sju tidiga forsknings- och utvecklingsföretag.

OMX, där Stockholmsbörsen ingår, är en ledande expert inom börsindustrin. Genom OMX lansering av First North kan investerare handla såväl nordiska som internationella bolag på en lista i ett handelssystem. Inom New Science ingår det i framtidsplanerna att titta på möjliga nordiska lösningar inom life science området. Vi har i olika diskussioner fått tydliga signaler om att First North är en viktig komponent i ett sådant framtidsscenario, vilket bland annat skulle underlätta för våra nordiska grannar att handla med aktien.

Dessutom ingår det i ett framtida scenario för New Science att noteras på O-listan och det kan då vara en fördel att redan vara en kund till OMX och ett bolag som är igenkänt av denna börs och dess kunder.

Under våren har New Science framgångsrikt genomfört en nyemission för att i första hand satsa på förvärv av nya kassaflödespositiva helägda bolag. Genom dessa förvärv beräknas koncernen som helhet, inklusive utvecklingsportföljen, gå mot att vara självförsörjande på kapital.

Därtill kommer de positiva likviditetstillskott som framtida exits ur utvecklingsportföljen kan ge.

Den nuvarande kassan räcker i cirka 3 år med nuvarande kostnadsnivå, men längre om positiva exits görs från utvecklingsportföljen eller om vinstgenererande företag förvärvas samt att den nuvarande vinstnivån på våra rörelsedrivande företag förbättras som planeras. Planen är att under denna period kunna uppvisa vinst för hela koncernen.

Redan idag har New Science ett rörelsedrivande affärsområde som på rullande 12månaders basis omsätter cirka 25 MSEK och som är vinstgenererande.

Företagets strategi är att relativt snabbt bygga upp det rörelsedrivande affärsområdet för att skapa en vinstnivå inom detta område som täcker koncernens hela kostnadsbild inklusive satsningar i utvecklingsportföljen. Bolaget kommer med denna strategi att stegvis gå mot att bli ett mer rörelsedrivande företag med en FoU portfölj och allt mindre en renodlad venture investerare.

Företaget har varit nöjt med noteringen på NGM Equity, men ser att den framtida strategin bättre kommer till sin rätt inom ramen för en handel av aktien på First North. New Science vill även växa med våra rådgivare. Mot bakgrund av detta kommer Remium AB att gå in som ny rådgivare. Remium arbetar redan idag med många bolag på såväl First North som O-listan. Vidare är Remium orienterat mot små- och medelstora institutionella investerare, vilket i framtiden är ett intressant komplement till New Science idag cirka 1600 privatinvesterare.

För att förbättra likviditeten för bolagets aktie och samtidigt minska ”spreaden” mellan köp och säljkurs sluter vi samtidigt ett avtal med Remium om sk likviditetsgaranti.

Förutom detta pressmeddelande går det i slutet av denna vecka ut ett brev till samtliga aktieägare som bland annat informerar om ovanstående.